Ga naar inhoud
Wood - Every tree is unique - Gaiachimes Wood - Every tree is unique - Gaiachimes

Hout - Elke boom is uniek

Elke boom is uniek.

Beukenhout is een massief houtsoort die door zijn specifieke structuur en chemische samenstelling verschillende kleuren kan vertonen. De kleurvariatie in beukenhout wordt grotendeels toegeschreven aan de aanwezigheid van lignine, een organisch polymeer dat voorkomt in de celwanden van bomen.

Rol van lignine wanneer de boom nog groeit:
Lignine verstevigt de celwanden van plantencellen en zorgt zo voor structuur. Het is ook verantwoordelijk voor waterdichtheid en weerstand tegen ziekten. Bij levende bomen is lignine gelijkmatig verdeeld over de cellen en heeft het minimale invloed op de kleur van het hout.

Rol van lignine na kap:
Nadat een boom is gekapt, begint het hout te drogen en kan de boom geen nieuwe lignine meer produceren. Lignine kan zich concentreren in de houtvaten of ongelijkmatig over de groeiringen verdelen. Deze variaties in de lignineverdeling resulteren in de natuurlijke kleurvariaties in het hout, die volkomen normaal zijn. Lichtgekleurd hout heeft doorgaans de neiging om donkerder te worden , terwijl van nature donker hout lichter wordt .

Waarom kleurverschillen normaal zijn:
Kleurverschillen in hout zijn normaal en hangen af ​​van verschillende factoren, waaronder genetische variatie, omgevingsomstandigheden, de leeftijd van de boom en de groeiomstandigheden. Dit wordt geïllustreerd in de voorbeeldafbeelding hierboven. De standaard aan de rechterkant is gloednieuw, de standaard aan de linkerkant is een paar weken blootgesteld aan zonlicht.

Kleurverschillen in hout kunnen in de loop van de tijd op natuurlijke wijze worden gecorrigeerd door verschillende weersinvloeden, zoals blootstelling aan zonlicht (binnen of buiten).

Kortom, kleurverschillen in beukenhout worden toegeschreven aan de interactie van factoren zoals lignineverdeling, groeiomstandigheden en uv-straling. Deze verschillen dragen bij aan de natuurlijke schoonheid en uniciteit van het hout.

Dergelijke variaties zijn geenszins een kwaliteitsgebrek; ze geven het hout juist zijn karakteristieke nerf en uniciteit . Hout is immers geen plastic.

Back to top